Italiensk sjømat

I Italia serveres sjømat i mange former – ofte med pasta, revet parmesan og et stykke focaccia til. Italiensk sjømat smaker fantastisk godt.

Det italienske kjøkken

Det italienske kjøkken er et av de eldste som finnes, med røtter så langt tilbake som 300 f.vt. Regionalt sett er det store variasjoner i italiensk mat og hvilke ingredienser man benytter seg av, men all italiensk mat kan karakteriseres ved sin enkelhet. Mange matretter har bare fire til åtte ingredienser, og det er større fokus på ingrediensenes kvalitet enn lang og omstendelig forberedelse av råvarer.

Ost, vin, pizza, pasta og kaffe, særlig espresso, er viktige deler av det italienske kjøkken. Fisk spises i størst grad langs kysten og i det sørlige Italia. Både fisk, kjøtt og kylling er vanlig å få servert ved italienske restauranter.

Frutti di mare

Frutti di mare betyr havets frukter, og er et samlebegrep på ulike skalldyr. Denne retten kan man få servert på restauranter over hele Italia. Vanligvis får du servert Frutti di mare med «absolutt alt», men også her er det regionale variasjoner:

  • Pesce spada (sverdfisk): Serveres gjerne i Messinastredet og kokes lett.
  • Tonno (fersk tunfisk): Dette får man også først og fremst i sør, lettkokt i vann.
  • Mantecato (tørrfiskkrem): Tørrfisk tilberedes med ost til den får en kremete konsistens.
  • Fritto misto: Akkar, fisk og scampi som frityrstekes.

Pasta allo Scoglio

Pasta allo Scoglio er et navn på pasta med sjømat, og man kan få servert denne retten på de aller fleste italienske restauranter. Som regel serveres det en hjemmelaget tomatsaus til. Ønsker du å lage Pasta allo Scoglio trenger du følgende:

  • Pasta
  • Blåskjell, kamskjell og østers etter eget valg
  • Scampi
  • Hakkede tomater
  • Hvitløk og chili
  • Persille, pepper og salt
  • Olivenolje

Slik gjør du:

  • Pasta kokes i saltet vann etter anvisning på pakken, men ta vare på pastavannet.
  • Stek kamskjellene i ca. 20 sekunder på hver side på høy varme i litt olje.
  • Tilsett hvitløk og chili, og rør i ca. 30 sekunder.
  • Ha i blåskjell og tomater, og sett på lokk til skjellene har åpnet seg.
  • Tilsett et par spiseskjeer pastavann og scampiene, og la koke opp.
  • Vend inn pastaen, og avslutt med salt, pepper og persille.

Buon appetito!

Be the first to comment

Leave a Reply