Entreprenørskap er den nye oljen

gründer

Entreprenørskap er den nye oljen, sier mange. Likevel er det mange skjær i sjøen for en vordende gründer. Her er våre beste tips til deg som vurderer å bli, eller allerede er, gründer.

  1. Sett deg inn i offentlige støtteordninger

Som nyetablert gründer kan det være lurt å sette seg inn i hva slags støtteordninger som kan gavne deg.

SkatteFUNN står for Skattefradrag for Forskning og Utvikling i et Nyskapende Næringsliv. Dette er en populær ordning som er ment for å stimulere vekst for nyetableringer i næringslivet, så det kan være lurt å begynne jakten på støtteordninger her. Nofas er en bedrift som spesialiserer seg i å hjelpe nettopp gründere og entreprenører med å få den rette støtten og den støtten de har krav på. Les mer på deres nettsder.

SkatteFUNN-ordningen ble etablert i 2002 med formål å motivere norsk næringsliv til å øke sin satsning på forskning og utvikling. SkatteFUNN er en rettighetsbasert skattefradragsordning. Alle norske bedrifter som arbeider med forskning og utvikling kan søke Forskningsrådet om godkjenning, slik at bedriften kan bruke sin rett til skattefradrag.

Besøk nettsidene til Skattefunn for å finne ut om du kvalifiserer til å motta støtte.

  1. Bruk tid på rekruttering

Konvensjonelle stillingsportaler som Finn.no og Nav.no foretar ingen siling av aktuelle kandidater. Dette medfører mye “støy” i søknadsprosessen, som igjen kan føre til feilansettelser for deg. Dårlige ansettelser koster mye penger, noe en bedrift i oppstartsfasen ikke kan ta seg råd til. Her er det viktig å ta seg god tid og være nøye i utvelgelsene.

Vurdere om du skal bruke et bemanningsselskap som Randstad eller Experis når du søker etter dine første ansatte. Det vil gjøre jobben lettere for deg, da profesjonelle rekrutterere vil finne de riktige kandidatene for deg og din virksomhet. Samt at de kan tilby innleie av personell i forbindelse med prosjektrelatert arbeid, fremfor å fastansatte, noes om igjen kan bli meget kostbart ved feilansettelse.

 

  1. Tenk stort

I Silicon Valley i California tenker alle stort. Det gir resultater: Facebook, Google og Snapchat er alle firma som sporer sine røtter til teknologi- og venturemiljøet i Silicon Valley. I Norge er vi ofte litt for forsiktige når det gjelder å tenke stort – janteloven gjør seg gjeldende.

Som gründer gjør du lurt i å ikke holde tilbake. Glem Janteloven, tro på deg selv og din idé. Folk flest i næringslivet har respekt for mennesker som vet hvor de vil og hva de vil ha. Ikke ta et nei for et nei og bruk spisse albuer for å komme deg dit du vil.

  1. Hold de faste kostnadene nede

I oppstartsfasen er det viktig å ha fokus på kostnader. Hold de faste kostnadene på et minimum, slik at du overlever den vanskelige oppstartsperioden. Lær deg å skille  mellom “nice to have” og “need to have. Inndrivelse av utestående fordringer er noe man kan gjøre på egenhånd, men for å spare tid og penger kan det være lurt å benytte seg et gratis inkassobyrå som Settl.no.
Da er det en ting mindre å tenke på i en hektisk fase som liten nystartet bedrift.

Vurdere å reforhandle telefonabonnementet ditt, enten du har Telia eller Telenor, og vurdere samkjøpsordninger for strøminnkjøp fra aktører som Eneas. Har dere lokaler i et bygg med flere gründere eller andre bedrifter, kan Fellesmåling være en optimal måte for å spare penger på strømregningen ved riktig fordeling av kostnader i fellesarealer.

Det kan være mye penger å spare på tilsynelatende små endringer som dette. Disse lettsparte pengene vil komme godt til nytte andre steder i oppstarten.
Har du flere spørsmål om hvordan du kan holde strømprisene nede i oppstartsfasen kan du lese mer på Eneas sin FAQ-side.

  1. Ikke gi opp

Oppstarten er full av opp og nedturer. Store selskaper som Pinterest holdt det gående i 3-4 år før suksessen plutselig kom. Forbered deg på flere år med blodslit og ikke tenk at dette blir en dans på roser. Det er bedre å bli positivt overrasket av tidlig suksess enn nedbrutt av ventetiden på gjennombruddet.

Ikke gi opp – husk at hvis du gjør noe du brenner for, vil du aldri føle at du jobber en dag i ditt liv.

Lykke til!

Be the first to comment

Leave a Reply