Hva koster det egentlig å ha båt?

Mange drømmer om et liv på sjøen. En båttur er for mange den perfekte sommeridyll, samtidig kan båt fort bli dyrt. Hvor mye koster det?

Mange føler kanskje at de har en seiler inni seg som lengter ut på sjøen. Har du sett utover kysten og lurt på hvor mye det koster med båt? I denne artikkelen kan du finne ut om båtlivet er noe for deg.

Selve båten

Aller først må du bestemme deg for hva slags båt du skal ha. Her er det en rekke ulike typer og størrelser. Det blir en balanse mellom hva slags båtliv du ønsker deg, og hva slags båtliv du har råd til. 

En seilbåt er gjerne større enn andre båter, og krever mer vedlikehold. Samtidig vil du kunne finne en cabincruiser som er dyrere enn en liten seilbåt. Valget er opp til deg og din økonomiske situasjon. 

Man må riktignok huske på at båttype og -størrelse vil påvirke en rekke andre kostnader også. En større båt er både dyrere å vedlikeholde, oppbevare og frakte. Akkurat som med bil og andre fartøy er det ikke bare kjøpesummen du betaler for.

Ansvarlig redaktør i Båtmagasinet, Ole Henrik Nissen-Lie, sier til Gjensidige Godt Forberedt at “tommelfingerregelen er at drift av båten årlig koster deg ti prosent av kjøpesummen”. Hvilke andre kostnader må du følge med på?

Sertifikat og kurs

Loven sier at alle som skal kjøre båt over 8 meter og med motor over 25 hestekrefter, og som i tillegg er født etter 1980, må ha båtførerbevis. Du må altså ta båtførerprøven om du du ønsker en større eller kraftigere båt enn dette. Prøven er altså en ekstra kostnad du må regne med.

Båtplass

Kjøp av båtplass kan være veldig dyrt. Dette avhenger av hvor i landet du bor, og hvor sentralt båtplassen ligger der du bor. Selv med båtplass er det viktig å ta stilling til hvor du skal oppbevare båten om vinteren. Det er også mulig å leie båtplass. 

Eksempelvis koster leie av båtplass på Aker Brygge i Oslo 1160 kr. per fot. 10 fot er litt over 3 meter. Prisen er selvsagt ikke representativ for resten av Oslo eller resten av landet, men prisen for en liten jolle på 3 meter ville altså blitt 11 600 kr.

Kostnadene oppsummert

I tillegg til kostnadene over kommer for eksempel forsikring, utstyr til båten, drivstoff, tilhenger for frakt av båten og oppbevaring om vinteren. DnB Nyheter har gjennomgått kostnadene, og oppsummerer dem slik: 

Sertifikat og kurs:

Båtførerprøven: 1500-3000 kr.

Fritidsbåtsertifikat/skippersertifikat: fra 10 000 kr.

Seilkurs: 1000-5000 kr.

Båtplass og vedlikehold:

Kjøp av båtplass: 100 000-300 000 kr.

Leie av båtplass: 10 000-20 000 kr.

Bøye/tilhenger: 10 000-20 000 kr.

Vinterlagring og service: 5000-20 000 kr.

Båt kan altså være dyrt, men drømmen om livet på sjøen er ikke umulig. Du kan vurdere et forbrukslån hos Axo Finans for å for eksempel dekke kostnadene i forbindelse med kjøpet. Selskapet sammenligner lån blant flere banker, slik at du får best mulig rente. De finnes også i Sverige. 

Artikkelen inneholder partnerinnhold.

Renteeksempel: 15,9% 100.000,- o/5 år. Kost. 40.256,-. Tot. 140.256,-


Be the first to comment

Leave a Reply