Indisk sjømat

Det indiske kjøkken omtales ofte under ett, men i virkeligheten er det store regionale forskjeller i både mat, kultur, klima, språk og tradisjoner.

Fire regioner

Det indiske kjøkken kan grovt deles inn i fire regioner: Nord, sør, øst og vest. Fra nord kommer klassiske retter som tandoori, nan og butter chicken. I Sør-India finner vi mer scampi og fisk på menyen, og her er kokos en populær ingrediens. I vest er det en utstrakt bruk av svinekjøtt, i tillegg til tropiske grønnsaker og frukter. Fra Øst-India kommer mange forskjellige varianter av fiskecurry, og regionen er kjent for å servere søte desserter. De viktigste kjøttypene i India er kylling, lam og geit, men mange indere er vegetarianere av religiøse årsaker.

Mange tradisjonelle retter har fellestrekk i ulike deler av landet, men serveres under ulike navn og i lokale varianter. Curry er et godt eksempel på dette – curry er en fellesbetegnelse på en rekke forskjellige aromatiske matretter, men ordet betyr egentlig saus. Avhengig av hvor du er i India kan du derfor bli servert en rekke ulike varianter av curry. Masala betegner en rekke forskjellige krydderblandinger som benyttes ved tilberedelse av indiske curryer.

Indisk sjømat

Det lages mye sjømat i kystnære strøk, spesielt langs Malabarkysten i det sørvestlige India. Kerala som ligger sør i landet har den største fiskeindustrien. Indisk sjømat er som regel raskere å tilberede enn avanserte indiske kjøttretter, og serveres med rike og smakfulle curryblandinger. Mulighetene er utallige.

Mange indiske restauranter i Oslo serverer deilig, indisk sjømat, men det er ikke vanskelig å lage det selv hjemme. Du finner alt du trenger i vanlige norske matbutikker. Scampi og gigantiske tigerreker er indiske spesialiteter, men du kan også lage indisk sjømat med blåskjell, torsk og laks. Til sjømat passer det godt å bruke krydder som koriander, sennep, ingefær, chilipulver og spisskummen. For en sørindisk vri kan du blande i kokosmelk, og servere med ris.

Slik tilbereder du indisk mat

Ingrediensene som brukes i indisk mat er i seg selv ikke ukjente i Norge, men måten de tilberedes på er annerledes. I India følger man ingrediensenes reise fra start til slutt. Kryddere skal tilsettes til riktig tid og i riktig rekkefølge for å få fram den rette smaken. Det nytter altså ikke å hive alt i gryta og la maten lage seg selv, slik man ofte kan med norsk mat. Kardemomme, kanel og muskat brukes vanligvis i kaker og bakst i Norge, mens i India brukes disse søte krydderne i hovedretten.

Mange som skal servere indisk mat velger å servere fingermat eller street food. Denne formen for servering er skapt for at mange skal dele den samme maten, og fordelen er at man kan lage mange ulike retter til samme anledning. Dette er en svært vanlig måte å servere mat på, også i det moderne India.

Skal du lage autentisk indisk mat, må du derfor være nøye med å følge oppskriften. Lag gjerne regionale varianter av tradisjonsrike matretter, og bruk ingredienser du finner i norske matbutikker. Husk å servere med ris og indisk brød.

Be the first to comment

Leave a Reply