Naturmidler fra havet

Inneholder annonsørinnhold

Havet er kilden til noen av klodens mest næringsrike råvarer. Fra havet får vi både delikatesser og husmannskost, ingredienser til hudpleie og mineraler til bruk i kosttilskudd. I dette innlegget kan du lese mer om:

    • Hvorfor tang er din beste kilde til jod
    • Hva som er så spesielt med omega 3
    • Hvordan vitamin D fungerer i kroppen
  • Hvorfor du kan bli brun av mikroalger

Tang er din beste kilde til jod

Tang er miljøvennlig, fornybart og en ypperlig kilde til jod. Langs den norske kysten finnes det tang som utsettes for skiftende temperaturer – mye lys om sommeren og lange, mørke vintre. Denne tangen er spesielt næringsrik, og full av sunn og naturlig jod. Brunalger som grisetang og blæretang har de høyeste konsentrasjonene. Også skalldyr og hvit fisk er gode kilder til jod.

Kroppen produserer ikke jod selv, til tross for at jod er viktig for normal energiomsetning. I skjoldbruskkjertelen produseres de viktige hormonene tyroksin og trijodtyronin, og når den ikke får nok jod jobber kjertelen hardere. Hos personer med jodmangel jobber derfor skjoldbruskkjertelen på spreng, og kan bli svært synlig i halsregionen.

Jod er viktig for forbrenning, energi og humør. Jod bidrar til barns normale vekst, normal kognitiv funksjon og nervesystemets normale funksjon. Slapphet og tretthet kan være en konsekvens av jodmangel. I tillegg til dette bidrar jod til å opprettholde normal hud og forbrenning.

Omega 3 fra marine kilder

Effekten av omega 3 har en klar sammenheng med opprettholdelsen av god hjerte-, hjerne- og øyehelse. Omega 3 anbefales for gravide og barn helt ned i fire ukers alder, samt eldre barn og voksne. Kort sagt bør alle få i seg omega 3.

De klassiske kildene til omega 3 kommer alle fra havet: Laks, ørret, sardiner, makrell, ansjos og sild er gode kilder til omega 3. Disse fiskene har langkjedede, marine fettsyrer kalt EPA og DHA, og disse fettsyrene har dokumentert gode helseeffekter. Matvarer som kaviar, makrell i tomat og røkelaks har også høye omega 3-verdier.

Helsedirektoratet anbefaler å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, for å få god helseeffekt. Dette er for å oppnå det anbefalte inntaket på 250 mg EPA og DHA. I tillegg til dette anbefales det å bruke fisk som pålegg.

D-vitamin fra fet fisk

Også D-vitaminer kommer fra fet fisk. D-vitamin er viktig for å opprettholde normal muskelfunksjon og styrke benbygningen, samt viktig for å styrke immunforsvaret og holde deg friskere. Mangel på D-vitamin kan føre til helseplager som utmattelse, slapphet og smerter i muskler og ledd.

Den viktigste kilden til vitamin D er naturlig sollys, men her i Norge er det mange som ikke får nok sol. Om vinteren har så mange som syv av ti nordmenn for lavt innhold av vitamin D. Derfor velger mange å ta D-vitamin som kosttilskudd. Fet fisk som laks, ørret, makell, kveite, sild og rødspette er gode kilder til vitamin D, og det samme er fiskerogn.

Naturlig brun med mikroalger

Mikroalger er en naturlig kilde til det populære fargestoffet betakaroten, som er en kraftig antioksidant. Ved inntak omdannes betakaroten til vitamin A i kroppen. Vitamin A er viktig for sunn og sterk hud. Betakaroten bidrar til beskyttelse mot UV-stråling, og kan gi en dypere, jevnere og mer varig brunfarge.

Vitamin A er et fettløselig vitamin som blant annet finnes i fet fisk, lever og egg. A-vitaminer er spesielt viktig for synet og nattesynet, i tillegg til å bidra til opprettholdelsen av immunforsvaret og vedlikehold av hud og slimhinner. Det er også viktig for normal vekst og utvikling hos barn og unge.

Nå har du en god unnskyldning til hvorfor du bare MÅ dra på fisketur i helgen!

Be the first to comment

Leave a Reply