RMS Queen Mary 2. – her er historien

Queen M

RMS Queen Mary 2 er et britisk passasjerskip opprinnelig bygd for transatlantisk rutetrafikk.

Hun var det første store nybygget primært tilpasset dette formålet på over 30 år, det vil si siden MS «Queen Elizabeth 2» ble bygd i 1969 og som hun etterfulgte som Cunard Lines flaggskip. Skipet ble satt i bestilling i 2000 og er det andre Cunardskipet oppkalt etter Mary av Teck, britisk dronning, gift med George V.

Queen Mary 2 ble bygd i Frankrike av STX Europe Chantiers de l’Atlantique, i Saint-Nazaire og var ferdig 23. desember 2003. Dronning Elizabeth II døpte skipet i 2004. I tillegg til transatlantisk trafikk, brukes skipet i dag som cruiseskip.

Da skipet ble sjøsatt var hun det lengste, bredeste og høyeste passasjerskip som var bygd, og med en tonnasje på 151 400 tonn var hun også det største. Siden er det bygd cruiseskip som er større, men hun er fortsatt det største bygd for transatlantisk trafikk.

Skipet er 345 meter langt, 41 meter bredt (45 meter over brovingene) og 72 meter høyt (til toppen av skorsteinen), og hun har et dyptgående på 10,1 meter. Skipet har 17 dekk, hvorav 13 med passasjerfaciliteter. Maksimalfarten er i overkant av 30 knop, marsjfart 26 knop.

Skipet var langt dyrere å bygge enn samtidige cruiseskip med en pris på USD 300 000 per køye, nesten det dobbelt av kostnaden ved cruisebygg. Det høye prisen skyldes en langt sterkere konstruksjon tilpasset helårig Atlanterhavsfart, den enorme størrelsen samt gjennomført bruk av kvalitetsmaterialer.

Skipet har 15 restauranter og barer, fem svømmebasseng, casino, ballsal, teater og verdens første planetarium ombord på et skip. Det finnes også barnehage og kennel ombord. Hun er også et av få skip i drift i dag som fremdeles har preg av tidligere tiders klassedeling i passasjerbekvemmelighetene. I dag sees dette tydeligst i matsalene.

Hun har passasjerkapasietet på 3 056. Offiserer og mannskap teller totalt 1 253 personer.

Be the first to comment

Leave a Reply