Slik kan du sove godt på sjøen

Har du problemer med å få en god natts søvn på sjøen? Vi har samlet noen gode råd og tips for at du skal få bedre søvn og en piggere morgendag på sjøen.

Hører du havet kalle?

Noen er født med sjøbein, mens andre bruker litt tid på å tilpasse seg livet på sjøen. Fordelen med å ha tilgang til en båt er at du selv kan bestemme hvor du vil reise, og hvor du vil våkne opp neste dag. Du er ikke låst til en hyttetomt som må vedlikeholdes, men har frihet til å flytte deg dit du ønsker (så sant du har tid til rådighet). Mange blir så glad i sjøen at de velger å bosette seg fast i båten sin.

Som båteier er du herre over din egen fritid, og bestemmer selv hvor du vil tilbringe den. De som velger å flytte inn i båten sin sparer ofte penger, og får bevegelsesfrihet til å flytte seg dit de ønsker. Denne friheten mener mange er den viktigste årsaken til at de lot havet kalle på seg og investerte i båt.

Praktisk interiør

En båt innredes med noen av de mest praktiske løsningene som finnes innen interiør. Det er ofte begrenset med rom ombord på båten, og man må derfor utnytte plassen så effektivt som overhodet mulig. Skap og skuffer bør ha en sikret lås eller en magnetisk lukkemekanisme, slik at de holder seg lukket ved urolig sjø. Madrasser bør kunne felles opp eller ned, slik at det er enkelt å omdanne soverommet til oppholdsrom. I tillegg bør det finnes mange muligheter for skjult oppbevaring.

Slik sover du godt på sjøen

For noen er det utrolig deilig å bli vugget i søvn av bølgene, mens for andre kan sjøens bevegelser bli nærmest uutholdelig. Dersom du rammes av sjøsyke er det beste rådet å bare gi etter for det som vil ut. Sjøsyke er et tegn på at sansene fungerer som de skal, og ubehaget er en helt normal reaksjon i balanseorganet. Mens det står på kan det være svært ubehagelig, og det kan fort ødelegge nattesøvnen. Den eneste trøsten er at det går over. Hvis du forventer å bli plaget av sjøsyke i båt, kan noen av disse rådene hjelpe deg:

    • Kjøp tabletter eller plaster mot sjøsyke på apoteket. Husk at disse må tas i god tid før avreise, og at man ofte blir trøtt av slike preparater.
    • Kjøp armbånd mot sjøsyke, eller bruk fingrene til å trykke på akupresspunktet på hvert håndledd.
    • Hold deg midt i båten hvor balansepunktet er – der er det minst bevegelse.
  • Vær forsiktig med alkohol, også dagen før du skal ut i båt.

Mange velger å sove i køyesenger i båt, og dette kan være en spesielt god løsning hvis man reiser med barn. Køyene bør festes i båtens lengderetning slik at gyngingen ikke blir altfor stor ved urolig sjø. Dette kan være en god løsning for deg som ikke får sove i båt.

Sove i åpen båt

Skal du ut på langtur i en liten, åpen båt, kan du vurdere om du skal sove i dørken. Det er ikke spesielt komfortabelt, og det er lite sannsynlig at du får plass til en madrass, men det kan fungere for en kortere periode. Skal du være lengre borte bør du vurdere å pakke telt. Da kan du nyte herlige sommernetter på en øde øy, og sove like godt som du gjør hjemme i din egen kontinentalseng. Husk å fortøye båten godt før du forlater den!

Be the first to comment

Leave a Reply